Zonnepanelen uitbreiden of bijplaatsen. Wat moet ik regelen?

Wanneer je meer energie wilt opwekken (en er is nog plek op het dak) is het mogelijk om je zonnepanelensysteem uit te breiden. Dit kan door een aantal zonnepanelen bij te plaatsen  of door een tweede zonnepanelensysteem neer te leggen. Aan beide opties zitten voor- en nadelen. Lees meer over welke vorm bij jou past, en waar je rekening mee moet houden in verband met de Kleine Ondernemingsregeling en de btw-teruggave.

Waarom uitbreiden of bijplaatsen zonnepanelen?

Nu de salderingsregeling wordt afgebouwd is het verstandig om manieren te zoeken om meer eigen zonnestroom te gebruiken. Dit kan bijvoorbeeld door een warmtepomp of een elektrische auto aan te schaffen. Zo kan je meer van je zelf opgewekte stroom gebruiken op het moment dat je het opwekt om te voorkomen dat je het teruglevert tegen een lagere vergoeding. Meer tips over optimaal profiteren van zonnepanelen.

Elektrisch rijden wint aan populariteit, zeker nu er een subsidie is opgenomen in de klimaatplannen van de overheid. Elektrische auto’s worden veelal opgeladen aan het net, maar het is natuurlijk voordeliger om deze met stroom van je eigen zonnepanelen op te laden.

Ook verhuizen is een reden om de zonnepanelen uit te breiden. Zonnepanelen kunnen worden meegenomen naar een nieuwe woning. De oude set neem je mee, en de rest van het dak vul je met nieuwe zonnepanelen.

Bijplaatsen of uitbreiden?

Stel: je hebt 8 zonnepanelen op het dak, maar er is nog plek voor meer zonnepanelen. Kan je dan beter het huidige zonnestroomsysteem uitbreiden of een tweede systeem bijplaatsen? Dit is afhankelijk van een paar zaken.

•  Huidig zonnestroomsysteem uitbreiden

Als er voldoende ruimte is op het dakvlak waar het huidige zonnestroomsysteem ligt, kan je er voor kiezen om zonnepanelen aan het huidige systeem toe te voegen om de opbrengst te verhogen.

Houd er rekening mee dat de omvormer geschikt is voor het huidige vermogen. Door zonnepanelen bij te plaatsen zal je rendement daardoor dalen. Het is dus aangeraden om een nieuwe omvormer te kopen of de bijplaatsing gelijk te plannen met het einde van de levensduur van de eerste omvormer. De levensduur van de meeste omvormers is 8-12 jaar. Wat is een omvormer?

Houd er rekening mee dat wanneer je de zonnepanelen door een andere partij laat plaatsen dan de eerste set zonnepanelen, er bij defecten misschien naar elkaar gewezen wordt en het lastiger is aanspraak te maken op garantie. Sommige partijen kunnen zelfs een klus weigeren.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Groene energie

Hoe XPEL folie en Absolute Motors de industrie veranderen

XPEL folie en Absolute Motors zijn twee bedrijven die de afgelopen jaren een enorme impact hebben gehad op de auto-industrie. XPEL is een van de leidende bedrijven in de verkoop van auto-beschermfolie, terwijl Absolute Motors een van de meest innovatieve automerken is. In dit artikel zullen we beide bedrijven bekijken en bekijken hoe ze de […]

Read More
Groene energie

Energie vergelijken doe je online!

Energie vergelijken, steeds meer mensen kiezen ervoor om dit te doen en in onze ogen is dat logisch. Wanneer je let op de kleintjes kan je een stuk makkelijker sparen voor de dingen die je echt leuk vindt in het leven en met energie vergelijken kan je zeker wat geld besparen. Echter doe je dit […]

Read More
Groene energie

Isoleren in de zomer klinkt gek, maar is juist slim

De winter lijkt ver weg, en de verwarming kan langzaam uit. Het isoleren van je woning lijkt nu geen prioriteit te hebben. Maar juist nu de winterjassen weer opgeborgen zijn, is het slim om je woning te isoleren. We zetten 7 redenen op een rij waarom de zomer het uitgelezen moment is voor isolatie. 7 […]

Read More